Diabetes and Pregnancy, Trying to Concieve,
Parenting, Women's Issues.

Diabetic Mommy!
Click Here
Free Updates 

Lois Jovanovic, M.D., answers questions about pregnancy and diabetes

BD answers questions about insulin injections
during pregnancy

answers questions about
pregnancy and diabetes

This page is sponsored by BD
Diabetes Educators recommend BD syringes
to their patients more than any other brand
because of the fine, thin BD needles

Question 1 - For women with type 1 and type 2 diabetes, how do insulin needs change during menses?

Answer - Insulin and menstruation

Question 2 - For women with type 1 or type 2 diabetes, how do insulin requirements change during pregnancy?

Answer - Insulin and pregnancy

Question 3 - For women with type 1 or type 2 diabetes, how do insulin needs change after pregnancy?

Answer- Insulin after pregnancy

Question 4- If I have gestational diabetes. How will my insulin requirements change during and after pregnancy?

Answer- Insulin and gestational diabetes

Question 5 - For women with type 1 and type 2 diabetes, how do insulin needs change during menopause?

Answer- Insulin and menopause...

Question 6 - For women with type 1 and type 2 diabetes, how do insulin needs change during stress or illness?

Answer - Insulin and stress or illness

Question 7 - Why do doctors prefer insulin over oral medications during pregnancy?

Answer - Pregnancy and diabetes - oral medications or insulin

Question 8 - Is it a good idea to ask your doctor to start on insulin if you have type 2 diabetes, don't take insulin, and are trying to conceive? Why would this help?

Answer - Type 2 diabetes and trying to conceive

Question 9 - Can birth control pills affect glucose levels?

Answer- Birth control pills and diabetes

Question 10 - How can I avoid bruising when I inject?

Answer - Bruises with insulin injection

Question 11 - Does the baby get extra insulin from the mother?

Answer - Fetus and insulin

Question 12 - Is the baby already making his own insulin? Does the mother get insulin from the baby?

Answer - Fetus and insulin

Question 13 - After the baby comes, it is very hard to take care of ourselves. Injections, testing, and record keeping become harder to do. What tips do you have for busy mothers?

Answer - Diabetes control for diabetic mothers

Question 14 - Can stomach injections increase stretch marks?

Answer - Insulin injections and stretch marks

Question 15 - What areas of the stomach are okay to inject into, especially late in pregnancy?

Answer - Insulin injections during pregnancy

Dr. Lois Jovanovic is Director of Research and Chief Scientific Officer of Sansum Diabetes Research Institute. Sansum has been on the forefront of the effort to guarantee women with diabetes the same opportunity for a healthy outcome of pregnancy as a non-diabetic woman.


Download BD's award
winning brochure on
gestational diabetes

gestational diabetes brochure download

Insulin injection

insulin injection demonstration



This is not a health care site. The editor is not a health care professional, is not qualified, and does not give medical or mental health advice.

Everyone is different in regards to what kind of regimen is needed (diet, exercise, medication, dosages, tests, etc).

Please consult with qualified professionals in order to find the right regimen and treatment for you. Do not make changes without consulting your health care team. .

Because this site is for all diabetics at all stages of life and everyone has different needs, some information may not be appropriate for you (for example, information for nonpregnant diabetics or for someone with type 1 diabetes might not pertain to someone with gestational diabetes). Keep this in mind and always consult with your healthcare team.

Articles submitted by other authors represent their own views, not necessarily the editor's.

The editor and contributing writers cannot be held responsible in any shape or form for your physical or mental health or that of your child or children. They cannot be held responsible for how any of the information on this site or associated sites affects your life.

The community associated with this site is a sort of self-help support group. Advice or information shared is personal and possibly not optimal for you. It is up to you to use this information as you see fit in conjunction with your medical care team. The results are your own responsibility. Other members or the editor or contributors cannot be held responsible.

Elizabeth "Bjay" Woolley, Editor & Webmaster
Graphics from: Absolutely Free Clipart and Cool Clips
Content copyright © 2001,2002, 2003, 2004 all rights reserved, E Woolley
Site Meter
Site Map Privacy Policy